Strona główna Gęś duszona z grzybami

Gęś duszona z grzybami

Gęś « poprzedni | następny »
darek112 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 172
Gęś duszona z grzybami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Gęś duszoną z grzybami podawać z frytkami i surówką z czerwonej kapusty.


trudność: średne
czas:

Gęś duszona z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg gęsi
  • 15 dkg tłustego boczku
  • 20 dkg grzybów (maślaki, borowiki)
  • 30 dkg cebuli (wybrać najmniejsze cebulki)
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego z koprem i pietruszką
  • sól
  • pieprz

Gęś duszona z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Gęś oczyścić, umyć, pokrajać na niewielkie porcje. Oczyszczony boczek pokrajać w plasterki i lekko obrumienić na patelni. Cebulę obraną opłukać, dodać do boczku, obrumienić (w całości, nie krajać). Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w plasterki, dodać do zrumienionej cebuli, wymieszać. Zlać z patelni wytopiony z boczku tłuszcz i obrumienić na nim porcje gęsi. Grzyby z boczkiem i cebulą dodać do gęsi, lekko podlać wodą, osolić, oprószyć pieprzem. Udusić na wolnym ogniu do miękkości, wyłożyć na .półmisek, posypać zieleniną. Podawać z frytkami i surówką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęś duszona z grzybami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane