Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gęś na pęczaku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nieco zapomniana gęś wraca do łask i można nawet powiedzieć że zapanowała moda na przyrządzanie gęsiny.

Gęś na pęczaku.

Składniki:

Gęś na pęczaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Gęś na pęczaku.
Gęś oczyścić z ewentualnych piór, odciąć nadmiar skóry, usunąć ścięgna i powięzi, skórę na piersiach ponacinać. Mięso posypać solą, pieprzem, tymiankiem i mielonym jałowcem, odciętą skórę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie w celu wytopienia tłuszczu, Gdy skórka lekko zbrązowieje dodaj posiekaną cebulę i czosnek po minucie dosyp pęczak i smaż przez 5min cały czas mieszając, dodaj borowiki. Gotuj pęczak na sypko podlewając go bulionem, gęś smaż 7min od strony skóry i 6 od strony mięsa, podawaj po 5 min po zdjęciu z patelni.