MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Gęś pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna gęś z jabłkami zadowoli wszystkich smakoszy.

Gęś pieczona

Składniki:

Gęś pieczona

 

  • 1 gęś 3-4 kg
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 8 kwaśnych jabłek

 

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona
Gęś wymasować czubkami palców aby rozbić tłuszcz.Wymieszać 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę majeranku. Większością mieszaniny natrzeć gęś od środka. Resztą natrzeć gęś z zewnątrz.4 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a te na plasterki posypać 1 łyżeczką majeranku i nafaszerować nimi gęś Gęś ułożyć w podłużnym naczyniu i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 2 godzinach naciąć gęś między nogami a korpusem i delikatnie w kilku innych miejscach aby spłynął tłuszcz. Nadmiar tłuszczu zlać odkładając 2 łyżki stołowe. Piec jeszcze przez godzinę bez przykrycia aż gęś się zarumieni od czasu do czasu polewając sosem z dna naczynia. W międzyczasie obrać i pokroić na plasterki resztę jabłek. Dodać łyżeczkę majeranku, cukier i dusić w odłożonym tłuszczu w małym garnku aż jabłka zmiękną ale się nie rozgotują. Dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na 10 minut. Podawać razem z gęsią na półmisku.