Gęś pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po upieczeniu gęsi należy wyjąć jabłka, oprószyć je cukrem i podawać z gęsią.

Gęś pieczona

Składniki:

Gęś pieczona

 

  • 1 gęś (ok. 2,5 – 3 kg)
  • 2 łyżki majeranku
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona
Gęś sprawić, dokładnie wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Piec gęś 1 godzinę 30 minut do 2 godzin, zależnie od wielkości, w temperaturze 180 st.C. Jeżeli gęś jest bardzo tłusta, to można ją nakłuć widelcem dla łatwiejszego się wytopienia tłuszczu. W czasie pieczenia można zbierać wytapiający się tłuszcz i wlać do brytfanki 100 ml wody, żeby gęś nie przypaliła się od spodu Do wnętrza gęsi przed pieczeniem można włożyć 3 obrane, opłukane i pokrojone na pół cebule Do wnętrza gęsi przed pieczeniem można włożyć 1 kg obranych i opłukanych ziemniaków i podawać je z gęsią po upieczeniu. Do wnętrza gęsi przed pieczeniem można włożyć 6 obranych, pokrojonych na ćwiartki i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek. Po upieczeniu gęsi należy wyjąć jabłka, oprószyć je cukrem i podawać z gęsią.