Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Soczysta, aromatyczna gęś

Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem
Owoce myje i kroję w ósemki. Z jabłek usuwam pestki. Laskę cynamonu rozkruszam. W każdy kawałek wpycham jednego goździka i kawałki cynamonu. Wrzucam tak przygotowane owoce na dno worka. Gęś oczyszczam. Smaruję solidnie przyprawami i ziołami z każdej strony. Układam mięso delikatnie do worka na owoce. Dorzucam listek laurowy. Zaciskam worek i całość umieszczam na brytfannie. Piekę w 180C przynajmniej przez około 1,5h.
Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem
Owoce myję, kroję, dodaję goździki i cynamon i wrzucam do wreczka
Gęś pieczona z pomarańczą i jabłkiem
Oczyszczoną gęś solidnie doprawiam z wszystkich stron