Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gęś pieczona z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęś pieczona podawać z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.

Gęś pieczona z ziołami

Składniki:

Gęś pieczona z ziołami

 

  • gęś
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pól szklanki bulionu
  • łyżka masła
  • po łyżeczce utłuczonych owoców jałowca i rozmarynu
  • pół łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona z ziołami
Wymoczoną i osączoną gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w zimne miejsce na 4-5 godzin.
Tuszkę przed pieczeniem posmarować masłem, włożyć do formy
wysmarowanej tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godziny, co jakiś czas polewać sosem wytraconym
z pieczenia i skrapiać bulionem i winem. Po upieczeniu posypać rozmarynem.