cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Gęś z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nadziewana gęś

Gęś z kaszą gryczaną

Składniki:

Gęś z kaszą gryczaną

Sposób przygotowania:

Gęś z kaszą gryczaną

Gęś sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

 Kaszę przebrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (na ½ szklanki kaszy 1 szklanka wody), przykryć, gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszą napełnić wnętrze gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, jaki się z niej wytopił.

Gęś podzielić na porcje, podawać z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty lub z  buraczkami.