Strona główna Gęś z kaszą gryczaną

Gęś z kaszą gryczaną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Książka kucharska wyd. Printex II

Gęś « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Gęś z kaszą gryczaną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

nadziewana gęś


trudność: łatwe
czas:

Gęś z kaszą gryczaną - SKŁADNIKI:

  • Gęś,
  • majeranek,
  • sól,
  • czosnek,
  • ½ szklanki kaszy gryczanej,
  • masło.

Gęś z kaszą gryczaną - PRZYGOTOWANIE:

Gęś sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

 Kaszę przebrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (na ½ szklanki kaszy 1 szklanka wody), przykryć, gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszą napełnić wnętrze gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, jaki się z niej wytopił.

Gęś podzielić na porcje, podawać z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty lub z  buraczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęś z kaszą gryczaną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane