Strona główna Gęś z kaszą gryczaną

Gęś z kaszą gryczaną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Książka kucharska wyd. Printex II

Gęś « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Gęś z kaszą gryczaną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

nadziewana gęś


trudność: łatwe
czas:

Gęś z kaszą gryczaną - SKŁADNIKI:

  • Gęś,
  • majeranek,
  • sól,
  • czosnek,
  • ½ szklanki kaszy gryczanej,
  • masło.

Gęś z kaszą gryczaną - PRZYGOTOWANIE:

Gęś sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

 Kaszę przebrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (na ½ szklanki kaszy 1 szklanka wody), przykryć, gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszą napełnić wnętrze gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, jaki się z niej wytopił.

Gęś podzielić na porcje, podawać z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty lub z  buraczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęś z kaszą gryczaną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane