luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Gęś z piekarnika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mieciutka i pyszna ges z piekarnika.

Gęś z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gęś z piekarnika

 

  • 1 ges (u mnie ok.5 kg.)
  • 2 jablka (np. boskop)
  • 1 garsc majeranku swietego lub 1 lyzka majeranku suszonego
  • sol, chilli
  • 1 lyzka bulionu w proszku

Sposób przygotowania:

Gęś z piekarnika
Ges umyc i osuszyc. Natrzec sola w wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka gesi dodac umyte i pokrojone na kawalki jablka i swiezy lub suszony majeranek. Posypac chilli, zawinac do folii alumioniowej i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia obsmazyc ges na rozgrzanym tluszczu z kazdej strony, podlac bulionem (1 szklanka), calosc przykryc folia aluminuowa i piec ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po tym czasie folie zdjac, wytworzonym sie sosem polac ges, temperature zwiekszyc do 220°C i piec dalej, teraz juz bez przykrycia. Co kilka minut podlewac ges wytworzonym sie sosem. Po 90 min. ges obrocic i piec daje co chwile mieso podlewajac. Po 5 godzinach ges jest gotowa. Zlac sos, zebrac tluszcz i nastepnie przygotowac sos zageszczajac go odrobina maki pszennnej wymieszanej w wodzie. Ges najlepiej smakuje podana z kluskami i kapusta czerwona.
Gęś z piekarnika
Etap 1