Gęś z piekarnika

Gęś « poprzedni | następny »
luna - Przepis na: Gęś z piekarnika offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 359
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Gęś z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Mieciutka i pyszna ges z piekarnika.


trudność: łatwe
czas:

Gęś z piekarnika - SKŁADNIKI:

  • 1 ges (u mnie ok.5 kg.)
  • 2 jablka (np. boskop)
  • 1 garsc majeranku swietego lub 1 lyzka majeranku suszonego
  • sol, chilli
  • 1 lyzka bulionu w proszku

Gęś z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Ges umyc i osuszyc. Natrzec sola w wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka gesi dodac umyte i pokrojone na kawalki jablka i swiezy lub suszony majeranek. Posypac chilli, zawinac do folii alumioniowej i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia obsmazyc ges na rozgrzanym tluszczu z kazdej strony, podlac bulionem (1 szklanka), calosc przykryc folia aluminuowa i piec ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po tym czasie folie zdjac, wytworzonym sie sosem polac ges, temperature zwiekszyc do 220°C i piec dalej, teraz juz bez przykrycia. Co kilka minut podlewac ges wytworzonym sie sosem. Po 90 min. ges obrocic i piec daje co chwile mieso podlewajac. Po 5 godzinach ges jest gotowa. Zlac sos, zebrac tluszcz i nastepnie przygotowac sos zageszczajac go odrobina maki pszennnej wymieszanej w wodzie. Ges najlepiej smakuje podana z kluskami i kapusta czerwona.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęś z piekarnika (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-04-27 21:49
Uwielbiam takie pieczone ptaszki :P
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-04-28 19:37
No,na taką gąskę to ja bym się chętnie załapała.Wygląda bosko.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-05-02 21:39
przyznam że nigdy nie jadłam ale jak widzę zdjęcie to ślinotoku dostaję hihi ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane