Gęś z piekarnika

Gęś « poprzedni | następny »
luna offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 359
zdjęcia: 1 z 2
Gęś z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Mieciutka i pyszna ges z piekarnika.


trudność: łatwe
czas:

Gęś z piekarnika - SKŁADNIKI:

  • 1 ges (u mnie ok.5 kg.)
  • 2 jablka (np. boskop)
  • 1 garsc majeranku swietego lub 1 lyzka majeranku suszonego
  • sol, chilli
  • 1 lyzka bulionu w proszku

Gęś z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Ges umyc i osuszyc. Natrzec sola w wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka gesi dodac umyte i pokrojone na kawalki jablka i swiezy lub suszony majeranek. Posypac chilli, zawinac do folii alumioniowej i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia obsmazyc ges na rozgrzanym tluszczu z kazdej strony, podlac bulionem (1 szklanka), calosc przykryc folia aluminuowa i piec ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po tym czasie folie zdjac, wytworzonym sie sosem polac ges, temperature zwiekszyc do 220°C i piec dalej, teraz juz bez przykrycia. Co kilka minut podlewac ges wytworzonym sie sosem. Po 90 min. ges obrocic i piec daje co chwile mieso podlewajac. Po 5 godzinach ges jest gotowa. Zlac sos, zebrac tluszcz i nastepnie przygotowac sos zageszczajac go odrobina maki pszennnej wymieszanej w wodzie. Ges najlepiej smakuje podana z kluskami i kapusta czerwona.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęś z piekarnika (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-04-27 21:49
Uwielbiam takie pieczone ptaszki :P
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-04-28 19:37
No,na taką gąskę to ja bym się chętnie załapała.Wygląda bosko.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-05-02 21:39
przyznam że nigdy nie jadłam ale jak widzę zdjęcie to ślinotoku dostaję hihi ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane