Gęś z piekarnika

Gęś « poprzedni | następny »
luna

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 359
zdjęcia: 1 z 2
Gęś z piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Mieciutka i pyszna ges z piekarnika.


trudność: łatwe
czas:

Gęś z piekarnika - SKŁADNIKI:

  • 1 ges (u mnie ok.5 kg.)
  • 2 jablka (np. boskop)
  • 1 garsc majeranku swietego lub 1 lyzka majeranku suszonego
  • sol, chilli
  • 1 lyzka bulionu w proszku

Gęś z piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

Ges umyc i osuszyc. Natrzec sola w wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka gesi dodac umyte i pokrojone na kawalki jablka i swiezy lub suszony majeranek. Posypac chilli, zawinac do folii alumioniowej i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia obsmazyc ges na rozgrzanym tluszczu z kazdej strony, podlac bulionem (1 szklanka), calosc przykryc folia aluminuowa i piec ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po tym czasie folie zdjac, wytworzonym sie sosem polac ges, temperature zwiekszyc do 220°C i piec dalej, teraz juz bez przykrycia. Co kilka minut podlewac ges wytworzonym sie sosem. Po 90 min. ges obrocic i piec daje co chwile mieso podlewajac. Po 5 godzinach ges jest gotowa. Zlac sos, zebrac tluszcz i nastepnie przygotowac sos zageszczajac go odrobina maki pszennnej wymieszanej w wodzie. Ges najlepiej smakuje podana z kluskami i kapusta czerwona.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęś z piekarnika (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2011-04-27 21:49
Uwielbiam takie pieczone ptaszki :P
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-04-28 19:37
No,na taką gąskę to ja bym się chętnie załapała.Wygląda bosko.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2011-05-02 21:39
przyznam że nigdy nie jadłam ale jak widzę zdjęcie to ślinotoku dostaję hihi ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Pieczona pierś z gęsi Gęś po Piłsudsku  Tort chlebowo-pasztetowy
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane