Gęsi smalec

Gęś « poprzedni | następny »
Bernadetta - Przepis na: Gęsi smalec offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 945
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gęsi smalec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smalec z gęsi z dodatkiem jabłek i smażonej cebulki jest bardzo delikatny...


trudność: łatwe
czas:

Gęsi smalec - SKŁADNIKI:

  • 2 kg gęsiego tłuszczu
  • 35-40 dag domowego smalcu wieprzowego
  • 3-4 duże jabłka
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • majeranek
  • ew. biały pieprz

Gęsi smalec - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną. Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni. Gdy cały tłuszcz się wytopi, ściągamy skwarki i dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkami, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością majeranku oraz ewentualnie mielonym białym pieprzem. Gdy smalec ostygnie, przelewamy go do niedużych słoiczków lub kamiennych naczyń i odstawiamy do zastygnięcia- w tym czasie co jakiś czas mieszamy, aby składniki ładnie się nam połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęsi smalec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane