Gęsi smalec

Gęś « poprzedni | następny »
Bernadetta offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 947
zdjęcia: 1 z 4
Gęsi smalec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smalec z gęsi z dodatkiem jabłek i smażonej cebulki jest bardzo delikatny...


trudność: łatwe
czas:

Gęsi smalec - SKŁADNIKI:

  • 2 kg gęsiego tłuszczu
  • 35-40 dag domowego smalcu wieprzowego
  • 3-4 duże jabłka
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • majeranek
  • ew. biały pieprz

Gęsi smalec - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną. Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni. Gdy cały tłuszcz się wytopi, ściągamy skwarki i dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkami, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością majeranku oraz ewentualnie mielonym białym pieprzem. Gdy smalec ostygnie, przelewamy go do niedużych słoiczków lub kamiennych naczyń i odstawiamy do zastygnięcia- w tym czasie co jakiś czas mieszamy, aby składniki ładnie się nam połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęsi smalec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Tort chlebowo-pasztetowy Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Gęś na pęczaku. Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane