SUPERPRZEPIS

Gęsi smalec

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gęsi smalec Więcej zdjęć (4)

Smalec z gęsi z dodatkiem jabłek i smażonej cebulki jest bardzo delikatny...

Składniki:

Gęsi smalec

  • 2 kg gęsiego tłuszczu
  • 35-40 dag domowego smalcu wieprzowego
  • 3-4 duże jabłka
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • majeranek
  • ew. biały pieprz

Sposób przygotowania:

Gęsi smalec

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną. Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni. Gdy cały tłuszcz się wytopi, ściągamy skwarki i dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkami, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością majeranku oraz ewentualnie mielonym białym pieprzem. Gdy smalec ostygnie, przelewamy go do niedużych słoiczków lub kamiennych naczyń i odstawiamy do zastygnięcia- w tym czasie co jakiś czas mieszamy, aby składniki ładnie się nam połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Tagi:

smalec gęsi