SUPERPRZEPIS

Gęsi smalec

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Gęsi smalec Więcej zdjęć (4)

Smalec z gęsi z dodatkiem jabłek i smażonej cebulki jest bardzo delikatny...

Składniki:

Gęsi smalec

 

  • 2 kg gęsiego tłuszczu
  • 35-40 dag domowego smalcu wieprzowego
  • 3-4 duże jabłka
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • majeranek
  • ew. biały pieprz

Sposób przygotowania:

Gęsi smalec
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną. Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni. Gdy cały tłuszcz się wytopi, ściągamy skwarki i dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkami, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością majeranku oraz ewentualnie mielonym białym pieprzem. Gdy smalec ostygnie, przelewamy go do niedużych słoiczków lub kamiennych naczyń i odstawiamy do zastygnięcia- w tym czasie co jakiś czas mieszamy, aby składniki ładnie się nam połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Gęsi smalec
Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną.
Gęsi smalec
Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni. Gdy cały tłuszcz się wytopi, ściągamy skwarki i dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkami, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością majeranku oraz ewentualnie mielonym białym pi
Gęsi smalec
Gdy smalec ostygnie, przelewamy go do niedużych słoiczków lub kamiennych naczyń i odstawiamy do zastygnięcia