Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatne mięsko gęsie z pysznym nadzieniem z oscypka, kiełków cebuli i żurawiny.

Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną

 

  • 0,5 piersi z gęsi bez skóry
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 10 gram kiełek cebuli
  • 50 gram oscypka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Pierś gęsi przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca (mniej więcej tak jak bułkę do hot-doga). Mięso rozkładamy na desce i bardzo dokładnie rozbijamy (trzeba robić to dość energicznie i długo, ponieważ mięsko to jeszcze słabiej się rozbija jak np. schab). Cienko rozbite mięso z obu stron nacieramy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, solą i odrobiną jarzynki.

Na połowie rozbitego mięsa układamy kiełki z cebuli, następnie na nie posypujemy starty oscypek. Na koniec układamy na serze suszoną żurawinę. Mięso składamy na pół i spinamy trzema wykałaczkami - dla pewności by mięso w trakcie smażenia się nie rozpadło. Pierś gęsi oprószamy mąką a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Pierś smażymy na grubej patelni o nieprzywierającej powłoce. Mięso smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gorącą, panierowaną pierś przecinamy po skosie na ok.2cm plastry. Podajemy razem z ziemniaczanym purree oraz świeżymi warzywami.
Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki
Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Etap 2 na rozbitej piersi z gęsi układamy kiełki
Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Etap 3 kiełki posypujemy startym oscypkiem i żurawiną
Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Etap 4 Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej