Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gęsia szyja na zimno

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso z szyi można podawać jako danie obiadowe.

Gęsia szyja na zimno

Składniki:

Gęsia szyja na zimno

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsia szyja na zimno
Ugotować wywar z włoszczyzny i przypraw korzennych. Mięso, słoninę, wątróbkę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć z margaryną, dodać drobno pokrojone pieczarki, zmieloną masę mięsną doprawić solą, pieprzem, cukrem, gałką wszystko razem dokładnie wymieszać. Nasoloną szyję nadziać farszem, zeszyć z obu stron. Szyję włożyć do garnka, zalać wywarem z jarzyn i powoli gotować około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć zawinąć w ścierkę, obciążyć i odstawić w chłodne miejsce. Zimną szyję pokroić w plastry i zalać ostrym sosem.