Gęsina ala Kristefe.

KRISTOFE - autor przepisu Gęsina ala Kristefe. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 336
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gęsina ala Kristefe.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Polska zdrowa gęsina, zawiera ważne witaminy takie jak A,B1,B2,D oraz wiele innych cennych wartości odżywczych, jemy od dzisiaj GĘSINĘ :)


trudność: trudne
czas:

Gęsina ala Kristefe. - SKŁADNIKI:

  • składniki na jedną porcję:
  • jedna wyborna nóżka z domowej gęsi,
  • dobra oliwa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • majeranek, sól, pieprz do smaku,
  • składniki na kruszonkę z jabłkami:
  • 1 jabłko (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
  • 3-4 rodzynki,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 25 g cukru pudru (a najlepiej miałkiego brązowego)
  • szczypta soli

Gęsina ala Kristefe. - PRZYGOTOWANIE:

Gęsinę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i miodem, odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Nóżkę wkładamy do naczynia żaroodpornego do rozgrzanego piekarnika na około 2,5 godziny, co kilkanaście minut podlewamy winem aby mięso się nie spiekło i było wilgotne. W wolnym czasie przygotowujemy wspaniałe jabłka z kruszonką: rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić,przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w drobne ćwiartki, odsączmy rodzynki i układamy na jabłkach, posypujemy cynamonem. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Na talerz układamy jabłka z kruszonką oraz wspaniałą gęsinę, wszystko dekorujemy świeżym majerankiem i polewamy sosem wytworzonym z pieczonej gęsiny. SMACZNEGO.



Komentarze do Gęsina ala Kristefe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Canneloni z mięsem mielonym Kurczak na kolorowym ryżu Cebulowy filet z kurczaka
Zupa śródziemnomorska z różnymi gatunkami fasoli Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie Mielone z  jajem
Naleśniki z mięsem i pieczarkami Lasagne z gotowanym mięsem Kurczak z groszkiem,porem i cebulką
Wielkanocne wianuszki z puree z jajkiem Jadło drwala, albo placki z gulaszem Szybka potrawka wg Megg
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane