Gęsina ala Kristefe.

KRISTOFE offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 336
zdjęcia: 1 z 1
Gęsina ala Kristefe.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Polska zdrowa gęsina, zawiera ważne witaminy takie jak A,B1,B2,D oraz wiele innych cennych wartości odżywczych, jemy od dzisiaj GĘSINĘ :)


trudność: trudne
czas:

Gęsina ala Kristefe. - SKŁADNIKI:

  • składniki na jedną porcję:
  • jedna wyborna nóżka z domowej gęsi,
  • dobra oliwa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • majeranek, sól, pieprz do smaku,
  • 1 jabłko (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
  • 3-4 rodzynki,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 25 g cukru pudru (a najlepiej miałkiego brązowego)
  • szczypta soli

Gęsina ala Kristefe. - PRZYGOTOWANIE:

Gęsinę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i miodem, odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Nóżkę wkładamy do naczynia żaroodpornego do rozgrzanego piekarnika na około 2,5 godziny, co kilkanaście minut podlewamy winem aby mięso się nie spiekło i było wilgotne. W wolnym czasie przygotowujemy wspaniałe jabłka z kruszonką: rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić,przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w drobne ćwiartki, odsączmy rodzynki i układamy na jabłkach, posypujemy cynamonem. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Na talerz układamy jabłka z kruszonką oraz wspaniałą gęsinę, wszystko dekorujemy świeżym majerankiem i polewamy sosem wytworzonym z pieczonej gęsiny. SMACZNEGO.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gęsina ala Kristefe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizza z kurczakiem i brokułami Potrawka fasolowa z kiełbaskami
Kotleciki brokułowo - jajeczne Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami Rosół orientalny z kurczaka Naleśniki z mięsem i warzywami
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane