SUPERPRZEPIS

Gęsina pieczona a la Kristofe

  • KRISTOFE KRISTOFE
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Gęsina pieczona a la Kristofe

Pyszna gęś pieczona o jesiennej nutce z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Składniki:

Gęsina pieczona a la Kristofe

  • nóżka z gęsi,
  • dobra oliwa,
  • tymianek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 duża cebula,
  • garść czerwonej kapusty,
  • rozmaryn do smaku ziemniaków,

Sposób przygotowania:

Gęsina pieczona a la Kristofe

Nóżki z gęsiny marynujemy w czosnku, soli, pieprzu, miodzie i tymianku polewając dobrą oliwą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zaczynamy przygotowywać wspaniałą pieczeń z polskiej gęsiny, to ona ma przekonać nasze podniebienie do uczty smaku dodając pokrojone w ćwiartki jabłka.



W wolnej chwili przygotowujemy ziemniaki, czyścimy kilka grillowych ziemniaków, skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem, dokładamy czosnek, posypujemy solą i pieprzem wszystko razem z gęsiną w osobnych naczyniach wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na półtorej godziny.



W między czasie przygotowujemy przepyszną modrą kapustę, kroimy cebule w prążki i obsmażamy na oliwie uzyskując złoty kolor, dodajemy kapustę modrą, doprawiamy solą i pieprzem, powinna być pyszna. Na talerz układamy kolejno, ziemniaczki, nóżkę z gęsiny, i zasmażoną modrą kapustę, wszystko jest pyszne, życzę SMACZNEGO.