ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka, smaczna i bardzo pożywna zupa.

Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę. Do garnka wkładamy połowę marchewki oraz niewielką część ogórków i trochę soku (niewiele bo w zbyt kwaśnej wodzie nie ugotują nam się ziemniaki!) który z nich wypłynął podczas ścierania. Zalewamy to wodą, solimy i gotujemy. Pozostałe warzywa (ogórki, marchew, cebula) wykładamy na patelnię z oliwą i smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby dolewając wodę, aby się nie przypaliło. Do garnka z gotującą się zupą wrzucamy ryż z torebki, mieszamy co chwilę aby nie przywarł. Następnie, po około 5 minutach dodajemy ziemniaki. Wszystko gotujemy razem do momentu aż ziemniaki trochę zmiękną. Wtedy przekładamy zawartość patelni do garnka. Wszystkie składniki zupy mamy już w jednym naczyniu. Nadal to gotujemy parę minut na wolnym ogniu. Gdy ryż się rozgotuje zupa jest gotowa. Pozostaje ją doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Część marchwi gotujemy a część smażymy na patelni.
Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Ogórki smażone na patelni nabierają ciekawego smaku.
Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Rozgotowany ryż świetnie pasuje do tej potrawy.
Gęsta ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Ziemniaki nadają dodatkowej treści naszej potrawie.