migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa pomidorowa najlepsza jest ze świeżych pomidorów. Ja dałam ich sporo, do tego dorzuciłam marchewkę i cebulę więc zupka wyszła gęsta że nawet można jeść samą bez makaronu czy ryżu.

Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

  • 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima
  • 1,5 l bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Pomidory dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.

Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wyciąć i wyrzucić.

Cebulę i marchewki pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone składniki.

Gotować aż marchewka będzie miękka a pomidory się lekko rozpadną.

Potem całość zmiksować na krem. Zabielić śmietanką, doprawić do smaku.

Gotową zupę można podawać z ryżem lub makaronem a także samą bo jest bardzo gęsta.
Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Cebulę i marchewki pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Pomidory dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wyciąć i wyrzucić.
Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone składniki. Gotować aż marchewka będzie miękka a pomidory się lekko rozpadną. Potem całość zmiksować na krem.

Tagi:

zupa