SUPERPRZEPIS

Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli Więcej zdjęć (4)

Pyszna,gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy z dodatkiem chilli i chrupiącego boczku - wszystko razem to eksplozja smaku, którą polecam ; )

Składniki:

Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli

 

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1,5 papryczki chilli
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego ( z tego przepisu
  • Sok z ¼ limonki
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli
Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie i smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy na bok. W garnku podgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy odcedzoną kukurydzę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – przesmażamy wszystko około 2 minut.

Do garnka wlewamy bulion – dodajemy ½ papryczki chilli, przykrywamy zupę i gotujemy ją 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe – z powrotem przykrywamy garnek i gotujemy następne 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok aby lekko przestygła.

Przestudzoną zupę blendujemy, dodajemy do niej sok wyciśnięty z limonki, sól i pieprz i z powrotem wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 5-10 minut.

UWAGA! Aby zupa była gładka można ja przetrzeć przez sito, ale w tej formie ma bardzo ciekawą strukturę i intensywniejszy smak .

Zupę wlewamy na talerze, na środku każdej kładziemy porcję zarumienionego boczku, odrobinę posiekanej papryczki chilli i posiekanej kolendry lub natki pietruszki. Zupę serwujemy gorącą, smacznego ; ) 
Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli
Na oleju przesmazamy posiekaną szalotkę i czosnek
Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli
Dodajemy kukurydzę, pokrojone ziemniaki i chilli
Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli
zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około kwadransa

Tagi:

kukurydza