kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Glazurowana marchewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna słodziutka marchewka, która jest idealną jarzynką do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.

Glazurowana marchewka

Składniki:

Glazurowana marchewka

 

  • 4 marchewki
  • około 40 g masła
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Glazurowana marchewka
Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub wg. gustu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na roztopionym maśle tak aby masło pokryło powierzchnię marchewki. Wlać tyle wody aby zakryła marchewki, doprawić sola i pieprzem i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż będą miękkie. Jeśli woda wyparuje należy dodać jej jeszcze trochę. Pod koniec gotowanie w garnku niemal nie powinno być płynu. Jeśli jest należy go zredukować. marchewki posypać cukrem i przesmażać kilka minut aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku.

Tagi:

marchewka