-Katka-

-Katka-

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Glazurowane balsamiczne buraczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyrazisty dodatek do np. pieczonego łososia. Dla wielbicieli oryginalnych słodko-kwaśnych smaków :)

Glazurowane balsamiczne buraczki

Składniki:

Glazurowane balsamiczne buraczki

 

  • 4-5 średnie buraki
  • ok. pół szklanki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Glazurowane balsamiczne buraczki
Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu (mogą zostać jeszcze letnie), pokroić w ósemki lub dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone buraki i chwilę obsmażać, posolić do smaku. Wlać ocet balsamiczny i gotować chwilę, aż ocet zredukuje się o połowę. Dodać miód do smaku (tak aby uzyskać balans słodko-kwaśnego smaku) i gotować często mieszając aż sos zacznie się karmelizować (nie za bardzo, bo sos zgęstnieje po ostygnięciu.

Tagi:

buraki