kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Glazurowane bułeczki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam je na weekendowy wyjazd w Tatry. Uratowały nas w czasie drogi jak i na pieszych wędrówkach po górach.

Glazurowane bułeczki ze śliwkami

Składniki:

Glazurowane bułeczki ze śliwkami

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

 

 

 

  • 1 op. cukru waniliowego

 

 

 

 

  • Glazura:

 

 

 

 

  • łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Glazurowane bułeczki ze śliwkami
Drożdże wkruszyć do naczynia, rozetrzeć z łyżeczką cukru. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić. Resztę mąki wymieszać z solą, resztą cukru, cukrem waniliowym. Dodać jajko i zaczyn (kiedy już podrośnie i się spieni). Dokładnie wyrabiać wlewając stopioną i przestudzoną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, wypestkować. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 15 porcji, z każdej zrobić placuszek. Na środku każdej kłaść śliwkę, zlepić formując bułeczki i odstawić na 30 min. Glazura: wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Bułki ułożyć na oprószonej mąką blasze, posmarować glazurą. Piec ok. 30 min w temp. 160-170 st. C.