Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Glazurowane ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto o dość nietypowej konsystencji, ale można je zaliczyć do kategorii ciast ucieranych. Niewysokie, ponieważ powinno być pieczone w formach do tart.

Glazurowane ciasto cytrynowe

Składniki:

Glazurowane ciasto cytrynowe

~ CIASTO:

~ GLAZURA:

Sposób przygotowania:

Glazurowane ciasto cytrynowe
Na początek rozgrzać piekarnik do 180*C (najlepiej dolna i górna grzałka, raczej bez termoobiegu.

Margarynę pozostawić w temperaturze pokojowej, a kiedy zupełnie zmięknie, zmiksować z cukrem i solą przez około 4-5 minut, aż powstanie spieniona lekka masa.

Stopniowo dodawać po jednym jajku, stale miksując aż do zupełnego połączenia. Nie dodawać wszystkich jajek na raz, boi ciasto może się zwarzyć!

Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku - dodawać do masy na przemian z wodą i jogurtem. Powstanie rzadkie ciasto!

Wlać je do dwóch dużych form do tarty albo do jednej większej płaskiej szerokiej blaszki nasmarowanej margaryną i piec ok. 30-40 minut.

W tym czasie przygotować glazurę cytrynową.

~ Zmieszać w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i margarynę - zagotować, stale mieszając, aż wszystko się połączy.

Gorące ciasto ostrożnie wyjąć z blachy, podłożyć pod nie arkusz papieru do pieczenia i ponownie umieścić w formie. Podziurawić w wielu miejscach dużym widelcem do mięs lub nożem - polać glazurą ciepłe ciasto, powinna dość szybko w nie wsiąknąć.

Ostudzić przed podaniem - można schłodzić w lodówce.