agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Glazurowe warzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warzywa można dodawać jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

Glazurowe warzywa

Składniki:

Glazurowe warzywa

 

  • po 10 dag marchewki,fasolki szparagowej,kukurydzy,brukselki i zielonego groszku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego sera pleśniowego

 

 

Sposób przygotowania:

Glazurowe warzywa
Marchewką obrać,umyć i pokroić w słupki. Kukurydzę, brukselkę, fasolkę i groszek umyć, odsączyć. Warzywa włożyć do garnka, zalać osoloną wodą tak, by tylko je przykryła i dusić 10 minut. Z garnka z warzywami odlać większość płynu ( zostawić ok.3 łyżek). Dodać masło, cukier i dusić na bardzo małym ogniu 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny się błyszczeć,ale cukier nie może się skarmelizować. Na sos dokładnie wymieszać majonez,jogurt i koncentrat pomidorowy.Dodać ser, wymieszać i polać warzywa. Posypać szczypiorkiem.

Tagi:

sery ser