czosnekwpomidorach

czosnekwpomidorach

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Gniazdka pełne smakołyków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne gniazdka z wyjątkowymi dodatkami, które wprost rozpływają się w ustach.

Gniazdka pełne smakołyków

Składniki:

Gniazdka pełne smakołyków

 

  • pół paczki makaronu spaghetti Mamma Mia
  • 12 krewetek (ja miałam mrożone - takie najlepsze są surowe i oczyszczone)
  • kulka mozarelli di buffalla, podzielona na 4 części
  • 4 duże pomidory suszone w oleju
  • 4 łyżeczki kawioru z łososia
  • garść świeżych listków bazylii
  • mniejsza garść świeżych listków oregano
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • garść świeżo startego parmezanu
  • olej z orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Gniazdka pełne smakołyków
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie. Zmiksuj na pesto: 2 ząbki czosnku, oregano, bazylię, parmezan, orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich, sól i pieprz. Rozmrożone krewetki obierz (jeśli potrzeba), opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Na maśle klarowanym podsmaż krótko posiekany ząbek czosnku i za chwilę dodaj krewetki. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy zmienią kolor na różowy, zdejmij je z ognia. W naczyniu żaroodpornym ułóż 4 gniazdka z makaronu. Na każde gniazdko połóż porcję pesto, sera mozarella di bufala, pomidora suszonego i 3 krewetki. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika, na każde gniazko połóż porcję kawioru łososiowego oraz posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!:)