marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gniazdka ptysiowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zbliża się małymi krokami Tłusty Czwartek,więc można już wymyślać jakie przysmaki podać na stół. Mogą być na bazie ciasta drożdżowego,ptysiowego,a także kruchego.

Gniazdka ptysiowe z dżemem

Składniki:

Gniazdka ptysiowe z dżemem

 

  • 6 średnich jaj,
  • 1/2 kostki masła,
  • 20 dag.mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • dżem ananasowy,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do blachy,
  • tulejka z brystolu.

Sposób przygotowania:

Gniazdka ptysiowe z dżemem
Do garnka średniego wlać szklankę wody zimnej, dodać pół kostki masła, mąkę przesianą i odmierzoną, pół łyżeczki soli oraz dodawać podczas ucierania po jednym jaju. Ucierać energicznie na parze. Zaparzyć masę, zdjąć i przestudzić.Następnie natrzeć blachę tłuszczem, a piekarnik nagrzać do 220 st. C Masę nałożyć do tulejki z brystolu i stopniowo wyciskać na blachę kolistymi ruchami okrągłe pączki, nie zapełniając środków, bo mają to być gniazdka ptysiowe. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu potrzymać jeszcze w zamkniętym piekarniku, ale przedtem go wyłączyć. Potem wyjąć blachę i jeszcze studzić, by potem można je było przekroić w poprzek i przełożyć dżemem ananasowym z kawałkami owoców. Przełożone ptysie dodatkowo posypać przez sitko cukrem pudrem i podawać na paterze.