mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gnocchi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny dodatek do obiadu, włoskie kluseczki podobne do naszych kopytek :)

Gnocchi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnocchi

 

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi
Ziemniaki obieram, gotuje, odcedzam. Przepuszczam przez maszynkę. Mieszam z jajkiem, mąką i olejem, doprawiam do smaku. Zagniatam miękkie ciasto. Wykładam na posypaną mąką stolnicę, dzielę na dwie części. Z obu tworzę cienkie wałki, kroję je na cząstki, które formuje w kształt klusek. Gotuje partiami w garnku z osoloną wodą. Jak wypłyną na powierzchnię to po kilku minutach odcedzam kluseczki. Ugotowane przekładam na talerz. Podaję je jako dodatek do mięsa i surówki do obiadu zamiast ziemniaków. Świetnie smakują odsmażane na masełku na patelni.
Gnocchi
Ugotowane ziemniaki mielę w maszynce, przekładam do miski
Gnocchi
Dodaję do ziemniaków mąkę, jajko, olej i zagniatam ciasto
Gnocchi
Ciasto dzielę na części, formuję wałeczki i kroję je na małe cząstki
Gnocchi
Gnocchi gotuję w osolonej wrzącej wodzie kilka minut od wypłynięcia na wierzch

Tagi:

jajko jajka