bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Gnocchi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Włoski kluseczki czyli gnocchi

Gnocchi

Składniki:

Gnocchi

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, ugotowac w mundurkach ok 35 - 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, ale zeby nie bylo grudek, nie wyrabiac za długo. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną jak w muszelce. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem. zródlo: Ksiażka "Kuchnie świata.

Tagi:

jajko jajka