mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gnocchi bazyliowe z pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, bazyliowe włoskie kluseczki, podobne do naszych kopytek:)

Gnocchi bazyliowe z pesto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gnocchi bazyliowe z pesto

 

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi bazyliowe z pesto
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieram. Następnie obrane ziemniaki przepuszczam przez praskę. Zmielone mieszanki przekładam do miski, dodaję jajko, mąkę i oliwę, pesto, doprawiam do smaku solą i dokładnie mieszam. Zagniatam na miękkie ciasto. Wykładam zabarwione na zielono ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Z ciasta formuję cienki wałek, który kroję je na kawałki tak jak na kopytka. Następnie gotuję kluski partiami w garnku z osoloną wrzącą wodą. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i osączam. Podaję z ulubionymi dodatkami lub okraszone masłem.
Gnocchi bazyliowe z pesto
Z ciasta formuję cienki wałek i kroję w kawałeczki
Gnocchi bazyliowe z pesto
Następnie kluseczki wrzucam na gorący wrzątek i gotuję

Tagi:

jajko jajka pesto