WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gnocchi z sosem śmietanowo - ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne włoskie malutkie kopytka z prostym sosem ze słodkiej śmietany i topionego serka ziołowego.

Gnocchi z sosem śmietanowo - ziołowym

Składniki:

Gnocchi z sosem śmietanowo - ziołowym

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi z sosem śmietanowo - ziołowym
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, solimy i wyrabiamy. Małą łyżeczką odrywamy kawałeczki ciasta, lepimy kulki i lekko spłaszczamy. Można też zwyczajnie pokroić wałeczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez minutę od wypłynięcia.

Słodką śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy serek i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy. Gotowym sosem polewamy kluseczki.