Gofry-ciasto

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Gofry ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać...

Gofry-ciasto

Składniki:

Gofry-ciasto

 

 

 

  • 10 dag cukru

 

  • 2 jaja

 

 

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/4 łyżeczka soli

 

  • olej do smarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry-ciasto

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać cukier, sól, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Wlać masło, wymieszać i odstawić na 20 min. Rozgrzać gofrownicę i cienko posmarować pędzelkiem olejem. Wylewać chochelką niewielką ilość ciasta na dolną płytkę, gofrownicę zamknąć, ciasto piec 5 min. Upieczone gofry wyjmować i podawać lekko ostudzone, z wybranymi dodatkami.