Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gofry dyniowe z dżemem figowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gofry z dodatkiem musu z dyni, podane z dżemem figowym są oryginalne i bardzo pyszne. Smakiem i wyglądem kuszą dorosłych i dzieci.

Gofry dyniowe z dżemem figowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gofry dyniowe z dżemem figowym

 

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl musu z dyni Hokkaido
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • Dżem figowy:
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-7 fig

Sposób przygotowania:

Gofry dyniowe z dżemem figowym
Dynię pokroić, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Miękką dynię obrać ze skórki, zmiksować.

Cukier wsypać do rondla, dodać sok z pomarańczy i sok z cytryny, ugotować syrop. Wsypać obrane i pokrojone figi, mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem z wanilią, cukrem pudrem, mlekiem i musem z dyni. Wsypać mąkę, wlać oliwę, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor. Upieczone lekko przestudzić i podawać z dżemem figowym.
Gofry dyniowe z dżemem figowym
Upieczoną dynię pobrać ze skórki i zmiksować.
Gofry dyniowe z dżemem figowym
Żółtka połaczyć z mlekiem, musem z dyni i cukrem z wanilią.
Gofry dyniowe z dżemem figowym
Wszystkie składniki razem dokładnie zmiksować.
Gofry dyniowe z dżemem figowym
Wymieszać z oliwą i mąką, delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek.
Gofry dyniowe z dżemem figowym
Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta.
Gofry dyniowe z dżemem figowym
Upieczone gofry lekko przestudzić i podawać.