sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Gofry, lekkie i chrupiące

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki 

Gofry, lekkie i chrupiące Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry, lekkie i chrupiące

 

  • Składniki na 5 podwójnych gofrów:
  • 2 szklanki mąki pszennej( szklanka 250 ml)
  • 1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Gofry, lekkie i chrupiące
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Gofrownicę rozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności od sprzętu), smarujemy olejem( tylko raz, na początku) i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy - od 3 do 6 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, polewą, cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną,
Gofry, lekkie i chrupiące
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu.
Gofry, lekkie i chrupiące
Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki.
Gofry, lekkie i chrupiące
Gofrownicę rozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności od sprzętu), smarujemy olejem( tylko raz, na początku) i wylewamy partiami ciasto.
Gofry, lekkie i chrupiące
Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy - od 3 do 6 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.