edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Gofry na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moich eksperymentów z zakwasem ciąg dalszy. Gofry są niesamowicie chrupiące, gorąco polecam :)

Gofry na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry na zakwasie

 

  • Na zaczyn:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 szklanka zakwasu pszenno-żytniego* (zimnego, prosto z lodówki)
  • Pozostałe składniki:
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Gofry na zakwasie
Rano, godzina 5.40. Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam cukier, maślankę i zimny zakwas. Wymieszałam drewnianą łyżką, miskę okleiłam folią spożywczą i pozostawiłam w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin. Po południu, godzina 18.00. Do miski z zaczynem dodałam pozostałe składniki, czyli: jajka, stopione masło, sól, sodę i cukier. Ciasto zmiksowałam. Rozgrzałam gofrownicę. Przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam powierzchnie grzewcze odrobiną oleju. Nalewałam małe chochelki ciasta i piekłam gofry, aż stały się rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam swój zakwas żytni z lodówki, i odlałam z niego pół szklanki (do półlitrowego słoika). Po 4 godzinach trzymania w temperaturze pokojowej dodałam do niego pół szklanki mąki pszennej typ 650 i pół szklanki przegotowanej letniej wody. Wymieszałam drewnianą łyżką, przykryłam, odstawiłam na 3 godziny aby zaczął pracować, a następnie wstawiłam na noc do lodówki. Przepis na gofry znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów.
Gofry na zakwasie
Tak wyglądał zaczyn przed dodaniem do niego pozostałych składników.
Gofry na zakwasie
Gofry piekłam w rozgrzanej gofrownicy...
Gofry na zakwasie
Studziłam oparte o podstawkę z mikrofalówki.
Gofry na zakwasie
Gofry były niesamowicie chrupiące i pięknie rumiane.