kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry nektarynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na słodkie gofry z nektarynką z dodatkiem ubitej śmietanki. Polecam na deser lub słodkie śniadanie.

Gofry nektarynkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry nektarynkowe

Na ciasto

Pozostałe składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 nektarynki

Sposób przygotowania:

Gofry nektarynkowe
Jedną nektarynkę myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Mus przelewamy do miski i dodajemy jajka, cukier, mleko i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wylewamy olej i miksujemy. Rozgrzewamy gofrownice, natłuszczamy ją i pieczemy gofry, przekładamy na talerz.
Śmietankę przelewamy do miski i ubijamy mikserem, gdy będzie sztywna dodajemy cukier puder i miksujemy razem przez chwilę.
Nektarynki myjemy i kroimy w półplasterki.
Usmażone gofry układamy na talerzu, dekorujemy ubitą śmietanką, pokrojoną nektarynką.
Gofry nektarynkowe
Do miski wlewamy mus nektarynkowy, mleko i jajka, cukier.
Gofry nektarynkowe
Do ciasta na gofry dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej.
Gofry nektarynkowe
Do rozgrzanej gofrownicy nalewamy ciasto.
Gofry nektarynkowe
Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy.

Tagi:

gofry desery