jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Gofry orzechowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ja niezbyt lubię słodkia dania, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne. Można więc je jeść z pikantnymi dodatkami lub na słodko.

Gofry orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry orzechowe

 

  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 30 g drożdży (świeże)
  • Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon

 

 

Sposób przygotowania:

Gofry orzechowe
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki.Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Gdy drożdże ruszą dodajemy jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy -mieszamy Odstawiamy ciasto na około 30 minut do wyrosnięcia. Nagrzewamy gofrownicę. Ciasto nakładamy łyżką, pieczemy gofry do chwili aż będą rumiane i chrupiące. Podajemy z wiejskim twarożkiem z kiełkami rzodkiewki, oprószone solą i pieprzem. W wersji słodkiej podajemy z twarożkiem i dżemem śliwkowym oprószone cynamonem.
Gofry orzechowe
Gdy drożdże ruszą dodajemy jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Gofry orzechowe
Dodajemy pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy -mieszamy Odstawiamy je na około 30 minut.
Gofry orzechowe
Dodajemy pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy -mieszamy Odstawiamy je na około 30 minut.
Gofry orzechowe
W wersji słodkiej podajemy z twarożkiem i dżemem śliwkowym oprószone cynamonem.