Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Gofry wykwintne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś dla wszystkich smakoszy gofrów polecam gofry wykwintne, które wspaniale smakują zarówno z cukrem pudrem, jak i z różnego rodzaju dżemami.

Gofry wykwintne

Składniki:

Gofry wykwintne

 

  • 20 dag mąki
  • 6 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki rumu
  • ok. 0,5 litra mleka

Sposób przygotowania:

Gofry wykwintne
Białka oddzielić od żółtek.

Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia.

Mleko roztrzepać wraz z żółtkami oraz cukrem. Cały czas roztrzepując dodać mąkę, proszek do pieczenia, wystudzone masło oraz oliwę i rum.

Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.

Z tak przygotowanego ciasta piec gofry.