olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Gofry z amaretto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z nutą amaretto podawane po upieczeniu z ubitą śmietaną oraz czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Gofry z amaretto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry z amaretto

 

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanki mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml amaretto
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Gofry z amaretto
Masło topię, po czym studzę je, a następnie łączę z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję mleko i całość mieszam, chłodzę przez 30 minut w lodówce, po czym dodaję amaretto i piekę gofry. Na gofry nakładam ubitą śmietanę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, po czym polewam nią gofry. 
Gofry z amaretto
Następnie dodaję mleko i całość mieszam, chłodzę przez 30 minut w lodówce, po czym dodaję amaretto i piekę gofry. Na gofry nakładam ubitą śmietanę.