Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Gofry z bitą śmietaną i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepisów na gofry jest mnóstwo. Oto mój, z którego najczęściej korzystam i który według mnie jest najlepszy, bo gofry są pyszne i chrupiące

Gofry z bitą śmietaną i dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i dżemem

 

  • Na około 16 małych gofrów:
  • 3 jajka,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • szczypta soli,
  • opakowanie śmietany 30 %,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ulubiony dżem, u mnie wiśniowy i z kiwi.

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i dżemem
1. Oddzielamy żółtka od białek. 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 3. Natomiast żółtka miksujemy razem z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie wmnieszujemy w całość. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, przypominającą ciasto naleśnikowe. W razie konieczności można dodać trochę mleka, gdy ciasto jest za gęste, lub mąki - za rzadkie. 5. Płyty gofrownicy smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju. 6. Włączamy gofrownicę i ją rozgrzewamy. 7. Na rozgrzane płyty gofrownicy wlewamy przygotowane ciasto. 8. Pieczemy około 5-8 minut, w zależności od rodzaju gofrownicy i jej mocy. 9. Gdy gofry się pieką, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. 10. Upieczone gofry studzimy na kratce, najlepiej w pozycji stojącej, wtedy dłużej będę kruche. 11. Ostudzone gofry smarujemy bitą śmietaną i smarujemy dżemem. Smacznego)
Gofry z bitą śmietaną i dżemem
W jednej misce ubijamy białka na sztywno, a w drugiej pozostałe składniki ciasta
Gofry z bitą śmietaną i dżemem
Ciasto na gofry jest dość gęste, w razie konieczności można dodać trochę mleka lub mąki
Gofry z bitą śmietaną i dżemem
Gofry pieczemy w zależności od gofrownicy od 5 do 8 minut