BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gofry z bitą śmietaną i musem śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczne gofry z słodką ubitą śmietaną oraz lekko kwaśnym musem śliwkowym. Gofry bardzo szybko znikają z talerza.

Gofry z bitą śmietaną i musem śliwkowym

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i musem śliwkowym

 

  • mąka pszenna około 1,5 szkl,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • szczypta soli
  • cukier pudru 2 łyżeczki,
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania,
  • jaja 2 szt,
  • olej 1/2 szkl,
  • mleka niecałe 1,5 szkl,

 

 

  • śliwki 1 kg,
  • cukier 4 - 5 łyżek (w zależności od potrzeb)

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i musem śliwkowym
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli , cukier oraz cukier wanilinowy.

Wymieszać a następnie dodać jajka, olej i mleko. 

Zmiksować na gładką jednolitą masę, 

Na rozgrzaną gofrownicę nakładać ciasto.

Ciasto rozprowadzić po całej powierzchni gofrownicy i piec około 3 - 4 minut. 

Gofry po upieczeniu podawać z ubitą śmietaną polane musem śliwkowym.

Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem a na koniec z śmietan fixem.

Mus śliwkowy;

Śliwki opłukać usunąć pestki pokroić na małe kawałki zasypać cukrem.

Następnie gotować na malutkim ogniu aż śliwki zrobią się całkiem miękkie co jakiś czas mieszając aby śliwki sie nie przypaliły.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Śliwki można po przestygnięciu zmiksować ale ja nie miksuje.

Tagi:

deser gofry