gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gofry z bitą śmietaną i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gofry z bitą śmietaną i musem truskawkowym.

Gofry z bitą śmietaną i musem truskawkowym

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i musem truskawkowym

 

  • 2 jajka
  • 700 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie śnieżki w proszku
  • 300 gram truskawek mrożonych

 

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i musem truskawkowym
Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami wlewamy 500 ml mleka, olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy porcjami gofry. Truskawki rozmrażamy i miksujemy blenderem na mus. 200 ml mleka wlewamy do miski, wsypujemy Śnieżkę w proszku i ubijamy ok. 5 minut. Ciepłe gofry smarujemy śmietaną i polewamy musem truskawkowym. ( Truskawki możemy zastąpić mrożonymi jagodami )