Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry z cynamonowymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Odkąd kupiłam dobrą gofrownice często piekę dzieciom gofry, które uwielbiają. Do tych dodatkowo przygotowałam śliwki z dodatkiem cynamonu i cukru, a całość zwieńczyła bita śmietana :)

Gofry z cynamonowymi śliwkami

Składniki:

Gofry z cynamonowymi śliwkami

Śliwki:

  • 7 dużych fioletowych śliwek
  • brązowy cukier do smaku
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Gofry:

  • 4 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Gofry z cynamonowymi śliwkami

Etap 1

Gofry z cynamonowymi śliwkami
Wypestkowane i pokrojone śliwki ugotowane z brązowym cukrem i cynamonem.

Śliwki umyć, pokroić w ćwiartki przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka. Dodać do nich brązowy cukier (ilość wg upodobań) i cynamon.

Gotować na małym ogniu, aż śliwki prawie się rozpadną, a połowa soku odparuje, przestudzić.

Etap 2

Gofry z cynamonowymi śliwkami
Żółtka wymieszane z cukrem mlekiem i olejem.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i mleko, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Gofry z cynamonowymi śliwkami
Pszenna mąka dodana do mokrych składników.

Wsypać mąkę (można dodać trochę proszku do pieczenia) i wymieszać tak, żeby nie było grudek.

Etap 4

Gofry z cynamonowymi śliwkami
Piana ubita z białek dodana do przygotowanego ciasta.

Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ciasta, ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Gofry z cynamonowymi śliwkami

Na rozgrzaną, posmarowaną lekko olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta, zamknąć górną pokrywę.

Etap 6

Gofry z cynamonowymi śliwkami

Gofry piec na złoty kolor, lekko przestudzić na kratce, podawać ze śliwkami i bitą śmietaną.


Tagi:

owoce deser