Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gofry z cytrynową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gofry z masłem i maślanką są bardzo smaczne i chrupiące. Aromat cytrynowy nadaje im delikatnego smaku.

Gofry z cytrynową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z cytrynową nutką

 

  • 15 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gofry z cytrynową nutką
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem dopieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, wlać maślankę, mleko, wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło, aromat i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać sztywno ubitą pianą z białek, delikatnie wymieszać. Porcje ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną.
Gofry z cytrynową nutką
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
Gofry z cytrynową nutką
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Gofry z cytrynową nutką
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z pianą z białek
Gofry z cytrynową nutką
Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta