Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry z jogurtem greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne gofry, mięciutkie i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz, czyli takie, jakie smakują nam najbardziej:)

Gofry z jogurtem greckim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z jogurtem greckim

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Gofry z jogurtem greckim
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem i mlekiem. Do tego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną płytę gofrownicy posmarowaną odrobiną oleju. Zamknąć górną pokrywę (również lekko posmarowaną olejem). Gofry piec kilka minut, na rumiano. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem.
Gofry z jogurtem greckim
Wszystkie mokre składniki i cukry przełożone do miski.
Gofry z jogurtem greckim
Mąka i proszek do pieczenia dodane do wymieszanych z cukrem mokrych składników.
Gofry z jogurtem greckim
Białka ubite na sztywną pianę dodane do ciasta.
Gofry z jogurtem greckim
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną płytę gofrownicy.