Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Córeczka zażyczyła sobie gofrów na obiad, syn dorzucił, że ma ich być dużo... A czego się nie robi dla dzieci:)

Gofry z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z mascarpone

 

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka esencji cytrynowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Gofry z mascarpone
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier, lekko je ubić. Dodać olej, serek mascarpone, esencję i mleko, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną, posmarowaną lekko olejem, płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Gofry piec na złoty kolor. Lekko przestudzić je na kratce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Gofry z mascarpone
Mokre składniki dodane do ubitych z cukrem żółtek.
Gofry z mascarpone
Mąka i proszek do pieczenia dodane do mokrych składników.
Gofry z mascarpone
Białka ubite na sztywną pianę dodane do ciasta.
Gofry z mascarpone
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną płytę gofrownicy.