Monika i Magda

Monika i Magda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

gofry z polewą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warte spróbowania, bardzo smaczne

gofry z polewą truskawkową

Składniki:

gofry z polewą truskawkową

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

gofry z polewą truskawkową
Oddzielone żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia , mąką mlekiem i olejem. Oddzielone białka ubić ze szczyptą soli nasztywna pianę.Wymieszane żółtka wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto jest gotowe. Rozgrzej gorfownicę, natłuść masłem, a następnie piecz gofry do uzyskania złocistego koloru. Do polewy truskawkowej użyłyśmy pół kg truskawek i 3-4 łyżki cukru, które zmiksowałysmy w blenderze