SUPERPRZEPIS

Gołąbek orientalny w rosole

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Gołąbek orientalny w rosole Więcej zdjęć (5)

Raz na jakiś czas robię orientalną wersję gołąbków.

Składniki:

Gołąbek orientalny w rosole

 

  • 1 główka białej kapusty ( a w zasadzie ok. 25 dużych liści )
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego lub z drobiu )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3 cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 biała część pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 2 listki Kafiru
  • szczypta mielonego anyżu gwiaździstego ( Badianu)
  • sos sojowy jasny
  • szczypta cukru brązowego
  • curry
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywno- wołowego lub drobiowego ( może być z kostki )
  • szczypior do posypania
  • 2 marchewki
  • Tatsoi ** lub Roszponka

 

Sposób przygotowania:

Gołąbek orientalny w rosole
Ryż ugotować jak zwykle al'dente - odcedzić .Cebulę obrać i drobno pokroić - tak samo por iusmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.Natkę pietruszki umyć i usiekać. Imbir obrać i utrzeć. Przygotować farsz mieszając mięso, ryż , cebulę, por, natkę, imbir . Doprawić do smaku solą , pieprzem, sosem sojowym , anyżem, curry, cukrem .



Kapustę doprowadzić do wrzenia ułożona w dużym garnku zalaną wodą.Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść farsz( dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,, nerwach " by zmiękły ).. Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.



Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty . Ułożyć w garnku gołąbki . Zalać bulionem .Wrzucić obrane i pokrojone w ozdobne gwiazdki marchewki i listki Kafiru. Dusić 1 godzinę. Wyjąć gołąbki z garnka . Doprawić bulion do smaku . Podawać układając w miseczce gołąbek ( można ozdobnie obwiązać go szczypiorkiem ).



Oblewać bulionem , posypać usiekanym szczypiorem . Do każdej porcji włożyć kilka plasterków marchewki i Tatsoi lub Roszponkę .



*Zamiast ryżu można zrobić farsz z makaronem ryżowym cienkim - wtedy zalewa się opakowanie makaronu wrzątkiem , jak napuchnie odcedza , kroi drobno i dodaje do farszu tak samo jak ryż .



**Tatsoi --warzywo podobne wyglądem do Roszponki o smaku kalarepy skrzyżowanej z rzodkiewką
Gołąbek orientalny w rosole
Główkę kapusty sparzyć we wrzątku i oddzielić ok. 25 dużych liści
Gołąbek orientalny w rosole
Przygotować farsz do gołąbków doprawiając orientalnymi przyprawami
Gołąbek orientalny w rosole
Gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem- gotować ok 1 godziny
Gołąbek orientalny w rosole
Gołąbki wyjąć a bulion z gotowania doprawić