Furiaa

Furiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Gołąbki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy:)

Gołąbki.

Składniki:

Gołąbki.

 

  • jeden kg. mięsa mielonego wieprzowego,
  • jedna paczka ryżu(cztery woreczki),
  • pół kg. pieczarek,
  • jedna cebula,
  • trzy jaja całe,
  • jedna duża lub dwie małe kapusty włoskie,
  • jedna szklanka żuru,
  • jedna szklanka śmietany(trzydzieści procent),
  • jeden woreczek kaszy,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Gołąbki.
Ugotować ryż i wystudzić. Do wystudzonego ryżu dodać mięso mielone,jaja,sól,pieprz,majeranek,wszystko razem wymieszać.
Pieczarki sparzyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebule pokroić i dodać do pieczarek następnie przesmażyć na patelni. Dodać do przygotowanego wcześniej farszu i razem wymieszać.
Kaszę ugotować i dodać do farszu,ponownie wszystko razem wymieszać.
Kapustę sparzyć. Obrać liście z kapusty, w liście zawijać farsz.
Przygotować duży lub średni garnek, na spodzie garnka poukładać pozostałe liście kapusty następnie poukładać gotowe gołąbki,wlać żur i śmietanę.
Parować na małym ogniu ok. jednej godziny uważając aby gołąbki się nie przypaliły. Gotowe!