Gołabki

Gołąbki « poprzedni | następny »
mika3008 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 187
zdjęcia: 1 z 5
Gołabki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie danie w moim wydaniu


trudność: średne
czas:

Gołabki - SKŁADNIKI:

  • 1 duża kapusta
  • Farsz:
  • 1/2 kg ryżu
  • 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 1/2 kg kiełbasy
  • pieprz, sół do smaku
  • Dodatkowo:
  • kucharek
  • łyżka smalcu

Gołabki - PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy 3 litry wody z 2 łyżkami soli. Kapustę myjemy i wykrawywamy z niej środek. Wrzucamy do kipiącej wody. Gotujemy na małym ogniu stopniowo odrywając miękkie już liście. Ugotowane liście kładziemy na kupkę. Farsz: Zagotować 2 litry wody z 2 łyzkami soli. Do wrzącej wody wsypać ryż. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Odcedzić. W ten sam sposób ugotować kaszę gryczaną. Kiełbasę pokroić w kostkę. niektórzy kiełbasę smażą lub gotuję, ja wrzucam surową. Ryż, kaszę, kiełbasę wymieszać ze sobą. Przyprawić pieprzem. Na liście kapusty wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w brytfance. Zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy smalec i posypujemy łyżeczką kucharka. Pieczemy w zależności od miękkości kapusty. Ja piekłam ok. 4 godziny w temp. 200 st. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołabki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Gołąbki z pieczarkami Gołąbki w panierce Gołąbki w kapuście włoskiej
Gołąbki zapiekane Kresowe gołąbki z ziemniakami Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki z dipem marchewkowym Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze Zapiekane gołąbki z kaszą i warzywami
Gołąbki pieczone w pomidorach Paprykowe gołąbki Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane