Gołabki

Gołąbki « poprzedni | następny »
mika3008 - Przepis na: Gołabki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 187
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Gołabki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tradycyjne polskie danie w moim wydaniu


trudność: średne
czas:

Gołabki - SKŁADNIKI:

  • 1 duża kapusta
  • Farsz:
  • 1/2 kg ryżu
  • 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 1/2 kg kiełbasy
  • pieprz, sół do smaku
  • Dodatkowo:
  • kucharek
  • łyżka smalcu

Gołabki - PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy 3 litry wody z 2 łyżkami soli. Kapustę myjemy i wykrawywamy z niej środek. Wrzucamy do kipiącej wody. Gotujemy na małym ogniu stopniowo odrywając miękkie już liście. Ugotowane liście kładziemy na kupkę. Farsz: Zagotować 2 litry wody z 2 łyzkami soli. Do wrzącej wody wsypać ryż. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Odcedzić. W ten sam sposób ugotować kaszę gryczaną. Kiełbasę pokroić w kostkę. niektórzy kiełbasę smażą lub gotuję, ja wrzucam surową. Ryż, kaszę, kiełbasę wymieszać ze sobą. Przyprawić pieprzem. Na liście kapusty wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w brytfance. Zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy smalec i posypujemy łyżeczką kucharka. Pieczemy w zależności od miękkości kapusty. Ja piekłam ok. 4 godziny w temp. 200 st. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołabki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gołąbki
Pieczone gołąbki z sosem z pieczonych papryk Gołąbki z włoskiej kapusty z rozmarynowym sosem Gołąbki z nowym smaczkiem
Gołąbki według FemmeFatale Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Kasza jaglana w botwince Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym Gołąbki w sosie pieczarkowym
Pieczone gołąbki w młodej kapuście Wołowe zawijańce w pomidorach gotowane na parze  Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane