sylwus

sylwus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Golabki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

uwielbiam golabki:)a te sa naprawde pyszne:)

Golabki

Składniki:

Golabki

 

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 dag zmielonej chudej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 45 dag kiszonej kapusty
  • ½ szklanki wywaru z kurczaka
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Golabki
Białą kapustę kapustę ugotować. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do mielonego mięsa dodać ugotowany i ostudzony ryż, surowe jajka, zrumienioną cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i paprykę w proszku. Wszystko wymieszać.

Nadzienie wyłożyć na liście białej kapusty i zawinąć.

Na dnie rondla rozłożyć kiszoną kapustę i położyć na niej gołąbki. Wywar z kurczaka wymieszać z przecierem pomidorowym i polać nim gołąbki.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 90-120 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem gołąbki można polać śmietana