najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki podawać z sosem pomidorowym, białym lub obsmażane na oleju albo maśle.

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 główka świeżej kapusty
  • około 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Kapustę obrać z uszkodzonych liści zewnętrznych, włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować aż liście będą miękkie, kolejno zdejmować je z główki, przestudzić. Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić, dodać do mięsa, wymieszać dodając sól i pieprz.
Brytfannę lub garnek wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście) i ułożyć warstwami w brytfannie (garnku), zalać rosołkiem. Dusić do miękkości pod przykryciem.