Gołąbki

mycha

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1
Gołąbki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Polskie, tradycyjne gołąbki zawijane w kapustę z farszem mięsnym i ryżem


trudność: średnie
czas:

Gołąbki - SKŁADNIKI:

  • 1 kapusta duża
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 g ryżu
  • 2 litry przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru

Gołąbki - PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty zdejmuję 15 zdrowych liści, obgotowuję je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Mięso mielone przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję do niego ugotowany ryż, jajko, śmietanę i połowę posiekanego pęczka koperku. Wyrabiam na jednolitą masę. Wykładam mięsno-ryżową masę na obgotowane liście. Zawijam najpierw obydwa boki a później w rulon. Na dnie garnka układam liście kapusty. Na nich ścisło układam gołąbki. W osobnym naczyniu mieszam przecier pomidorowy ze szklanką wrzącej wody. Dodaję sól, pieprz i cukier do smaku. Zalewam przygotowanym płynem gołąbki. Duszę na malutkim ogniu dwie godziny pod przykryciem. Gołąbków nie mieszam w trakcie gotowania, za to energicznie obracam garnek co jakieś 20 minut. Gołąbki podaję z sosem pomidorowym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki  

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane